balhoofdplaatje Fama
balhoofdplaatje Fama

Willem Gerth & Zn.

Fama-advertentie 1938
Advertentie Fa. Gerth & Zonen uit "De Nederlandsche Rijwielhandel", 11-3-1938

 

Willem Gerth begon zijn rijwielzaak in 1890 op het Wed 2 in Utrecht. Hij was in de begintijd ondermeer vertegenwoordiger van Simplex voor Utrecht en opende in 1897 een wielrijschool in de grote zaal van Tivoli aan de Kruisstraat. Een jaar later verhuisde het bedrijf inclusief de wielrijschool naar het adres Trans 11. Gerth dreef een rijwielgrossierderij en was een actief lid van de RAI.

     In 1920 trok zich Gerth uit de zaak terug en liet de leiding over aan zijn zoon Willem Gerth (jr.). Daarnaast waren ook diens twee jongere broers Jan Cornelis en Henri Gerth bij de zaak betrokken. J.C. Gerth verliet de zaak echter al na een paar jaar. Willem Gerth sr. overleed in 1926 op 71-jarige leeftijd.

 

 

H. + W. Gerth (1933)

Henri en zijn 13 jaar oudere broer Willem (jr.) Gerth
(uit: De Nederlandsche Rijwielhandel, dec. 1933)

 

Fama emaillebord
Foto: H. Marinussen

 

De firma Gerth & Zonen was voor de oorlog de meest gerenommeerde Utrechtse rijwielgrossier, binnen en buiten Utrecht. De frames voor de Fama-fietsen betrok men van elders (ondermeer van Locomotief). In de loop van de jaren '30 namen de gebroeders Gerth het importeurschap van Zündapp-motorfietsen op zich. Uit een advertentie van 1941 blijkt nog dat toen ook Hulsmann-motoren werden verkocht.

     In december 1951 overleed Henri Gerth op 54-jarige leeftijd. Willem Gerth ging nog een tijd lang door; oude fietsenmakers herinneren zich nog hoe hij in die tijd als vertegenwoordiger met een koffer de rijwielhandelaren in Utrecht bezocht. Maar het was een aflopende zaak. In 1956 toen Gerth 71 jaar oud was, werd het bedrijf opgeheven.

 

 

 

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2006 ...
All rights reserved.

Last update: 12-8-2007