home

Navigatie

 

Burgers / Fama "Super Sport"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
"bovenbuis"
balhoofdhoek
1953
28"
58,0 cm
114,0 cm
62,5 cm
71,5

Fama sportfiets uit 1953. Fama was het merk van de oude Utrechtse rijwielgrossier fa. Willem Gerth & Zonen. Het frame is gemaakt door Burgers uit Deventer. Burgers verkocht dit model ook onder eigen naam als "Super Sport".

Het frame is opvallend lang en heeft een vrij steil balhoofd, wat erop wijst dat zich hier buitenlandse invloeden deden gelden.

 

Burgers / Fama "Super Sport", 1953

De fiets heeft een zogenaamd wiegframe (dubbele buizen in het hoofdframe, waar normaal gesproken maar een enkele buis gebruikt wordt). Vooral Batavus was begin jaren '50 bedreven in het maken van wiegframes en had er zelfs in 1940 een octrooi op aangevraagd. Het Burgers-model is daarentegen zeldzaam.

De fiets heeft 28" wielen, een F&S voornaaf en een F&S tweeversnellingsnaaf met terugtraprem. Zadel, koplamp en dynamo zijn niet origineel. De aluminium pedalen zijn van Phillips (Engeland).

 

Burgers / Fama "Super Sport", 1953

Een echte "sportfiets" met Weinmann-aluminiumvelgen en een aluminium stuurbocht. Bijzonderheid: de stuurbocht is via een silentbloc-demper geveerd in de stuurpen opgehangen. Dat draagt niet bepaald bij aan een strak, sportief rijgedrag maar zal op recreatieve toertochten wel prettig zijn.

 

Burgers / Fama "Super Sport", 1953

Schitterende Fama-transfers en -balhoofdplaat. De grossierderij van Willem Gerth werd al in 1890 opgericht en was de meest aangeziene rijwielgrossier van Utrecht. In 1956 werd het bedrijf opgeheven.

Fama

 

Burgers / Fama "Super Sport", 1953

 

Copyright by Herbert Kuner, 2004 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 19-05-2005