home

Navigatie

 

Een puntgave Phoenix "Semi Sport" uit 1955. Waarom een sportmodel op deze plek in de rubriek toerfietsen?

     Bij de opkomst van sportfietsen begin jaren '50 ontwierpen sommige fabrikanten ook semi-sport modellen die een tussenvorm van toer- en sportfiets voorstelden. Deze Phoenix "Semi Sport" heeft een sportstuur en sportieve aluminiumvelgen in de exotische maat 28 x 1 3/8". Maar afgezien daarvan is het voor 100 % een toerfiets, met een frame dat op geen enkel punt afwijkt van de traditionele zware toerfiets, inclusief een 45mm-Thompson-trapas. Phoenix heeft dus een fiets ontworpen met het gewicht en de zithouding van een toerfiets, en de lichtere loop van grote, iets smallere wielen.

 

Phoenix "Semi Sport", 1955

Perfecte lakstaat, fraaie kleur en mooi bieswerk ("Oxford"-patroon) - een sjieke fiets in zijn tijd. Opvallend is ook de dynamo: een Zwitserse Nordlicht Sport, in de jaren '60 en '70 vrij veel voorkomend, maar op deze fiets nog een nieuw model. Phoenix was Nordlicht-importeur en monteerde deze technisch vooruitstrevende dynamo als eerste in Nederland.

 

Phoenix "Semi Sport", 1955

De achternaaf is een Nederlandse Beckson terugtrapremnaaf en het achterlicht is een karakteristiek vormgegeven model van Spanninga (net als Phoenix een Fries bedrijf) dat maar korte tijd geproduceerd werd.

 

Phoenix "Semi Sport", 1955

De Phoenix "Semi Sport" uit de catalogus van 1954. Foldertekst:

Uiterst lichtloopend. Deels Tour-rijwiel, deels Sport-rijwiel. Naar maat leverbaar. Stevige achterdrager. Zwart gelakt met lichtmetalen velgen 28 x 1 3/8.

De basisprijs van dit model was in 1954 f 169,50. Voor de levering in kleurlak kwam daar nog eens f 7,50 extra bij.

 

Phoenix "Semi Sport", folder 1954

 

Copyright by Herbert Kuner, 2006 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 16-09-2006