home

 
Navigatie

 


balhoofdplaatje DCR


Korte geschiedenis

Oprichter Van Servellen(?)
Oprichting 1905
Vestiging Rotterdam
Opheffing 1982

De Centrale Rijwielhandel, A. van Servellen, Oppert 97, Rotterdam. In de jaren voor de 2e wereldoorlog was DCR gevestigd aan de Delftsevaart 37 en de Verlaatstraat 59. In de oorlogsjaren was het bedrijf niet in Rotterdam, maar in Den Haag gevestigd in de Nieuwe Molstraat 31. Na de oorlog keerde DCR terug naar Rotterdam op het adres Jensiusstraat 5.

      DCR monteerde vrij goede fietsen onder eigen naam en onder de handelsmerken "The Coursing Cycle" en "Ornatus". DCR was fietsenleverancier van de Rotterdamse politie en de gemeente (toen DCR zelf geen fietsen meer maakte, werden ze geassembleerd bij Cové, Blerick). DCR was enige jaren importeur van het Italiaanse merk Bianchi.

     Het pand aan de Jensiusstraat werd na het faillissement van DCR gekraakt. Het is het enige Rotterdamse kraakpand dat met enig machtsvertoon door de politie werd ontruimd om plaats te maken voor een bedrijfsverzamelgebouw.
     De frames kocht DCR vóór de 2e wereldoorlog bij Locomotief, later bij gespecialiseerde framebouwers zoals De Wilde, Volendam, en Van Raam, Amsterdam.

Met dank aan Otto Beaujon en Jan de Wilde,
van wie deze informatie afkomstig is.

 

Weet u meer over deze rijwielwielgrossier? Opmerkingen en aanvullende informatie graag per e-mail!

Heeft u zelf een oude DCR-fiets? Geef hem dan op voor de fietsendatabank! Hoe u dat doet leest u hier.

 

 

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2000 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 25-11-2004