home

 
Navigatie

 

gebroken Sparta-frames

 

Het Sparta-frame in stukken


 

Opengewerkte bracket van een Sparta-fiets uit 1980 met doorlopende liggende achtervork. De doorlopende hoofdframebuis ligt in een opening in het trapashuis en is daar met een kleine hoeveelheid messingsoldeer op vastgesoldeerd.

 

bracket
Opengewerkte bracket van een Sparta-fiets uit 1985. De liggende achtervork bestaat hier uit twee aparte buizen die bij de bracket platgeknepen en vastgelast zijn. Zelfde bevestiging van het trapashuis aan de doorlopende hoofdframebuis als hierboven. Hoewel op de foto niet te zien, zit er een kleine scheur in deze soldeerverbinding.

 

bracket
Opengewerkt balhoofd (Sparta 1980). De doorlopende hoofdframebuis werd warm tegen de balhoofdbuis aangedrukt, waarbij rondom een randje soldeer vloeide (bovenste pijl). De hechting is daardoor minimaal. Bovendien liggen de aangedrukte buiswanden niet helemaal op elkaar (onderste pijl). Toch ben ik op deze plek nog geen framebreuk tegengekomen.

 

balhoofd
Verbeterde balhoofdverbinding (Sparta 1985). De buiswanden liggen nu zonder tussenruimte op elkaar gedrukt. Bovendien is er een sleuf in de balhoofdbuis gefreesd (zie pijl) waaromheen messingsoldeer uitgevloeid is, naast de soldeerrand buitenom (zoals hierboven).

 

balhoofd
Uitvaleinde bij de achteras. De achterpat ligt "los" op de binnenzijde van de vorkbuizen en is met 2x3 punten vastgelast. Bij zijwaartse belasting kan de pat losbreken, maar in de praktijk heb ik dat nog niet gezien. Mooi is het echter niet.

 

uitvaleinde
 

 

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2001 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 20-07-2001