home

Navigatie

 

Sturmey-Archer AB-/AW-drieversnellingsnaaf (tot bouwjaar 1989)
 

Inleiding

Op deze en de volgende pagina's lees je hoe je een Sturmey-Archer drieversnellingsnaaf model AB (= met trommelrem) of AW (= zonder rem) kunt reviseren. Dit is de standaard drieversnellingsnaaf in Nederland. Beide modellen zijn op de rem na in principe identiek, bovendien zijn de meeste onderdelen tussen beide uitwisselbaar. Het gaat daarbij om naven van voor eind juni 1989, toen Sturmey-Archer deze modellen op een aantal wezenlijke punten wijzigde. Je kunt makkelijk controleren of je een oud of een nieuw model hebt: de oude versie heeft tussen de tweede en de derde versnelling een vrijloopstand, dus een bereik waarbinnen hij "doortrapt". Bij de nieuwe versie is dit niet het geval. Het model en (de laatste twee cijfers van) het bouwjaar + de maand vind je op de naafhuls.

     Over het nieuwe type SA-drieversnellingsnaven (vanaf juli 1989) nog twee korte opmerkingen: de naaf werd in de jaren negentig meerdere keren gewijzigd, zodat niet alle onderdelen onderling uitwisselbaar zijn. Een vaak voorkomende klacht bij deze naaf is het doormidden breken van de as, en wel op de plek waar het zonnewiel zit.

     De aanleiding om de AB/AW-naaf te willen reviseren kan zijn:
- de naaf is al lang niet meer gereviseerd en loopt daardoor zwaar, er zijn waarschijnlijk wat kogellagers versleten en/of de naaf kan nieuw vet + olie gebruiken;
- de naaf trapt óf in de 2e óf in de 3e versnelling door. Oorzaak hiervan is over het algemeen een versleten sterclutch (K505). Let op: dit kan ook door b.v. een verkeerd afgestelde of droge/slecht lopende versnellingskabel komen.
- de 1e en 3e versnelling werken niet (naaf trapt door). Dit kan door breuk aan de tandwielen (zonnewiel K508 en/of planeetwielen K16) komen.

     Ook andere storingen kunnen mogelijk door het reviseren van de naaf worden verholpen. Het gaat echter te ver om hier een volledige foutenopsporingstabel weer te geven.

     Waarschuwing: Bij oude naven met trommelrem is in de remvoering kankerverwekkend asbest verwerkt. Neem dus geschikte voorzorgsmaatregelen of blijf er anders helemaal van af. Sturmey-Archer heeft tot 1987 asbest gebruikt, op de naafhuls is het bouwjaar met twee cijfers ingeslagen.

 

 

explosietekening SA AW naaf

Explosietekening SA AW naaf
(oude versie tot 1961, waarbij niet alleen de rechter,
maar ook de linker cup K517 uit de naaf geschroefd
kan worden. Vanaf 1962 is de linker cup één geheel
met de naafhuls en dus niet demonteerbaar).

 

Als je alleen de remwerking van de AB-naaf wilt verbeteren is het eerst zaak om de afstelling van de remkabel de controleren en de remkabel zelf op beschadigingen/slecht lopen te onderzoeken. Zijn deze in orde, dan kan het inderdaad zijn dat de trommel of de remvoering vet of beschadigd zijn. De remtrommel en de remvlakken van de remvoering moeten te allen tijde helemaal vrij van olie/vet zijn (schoonmaken met een schoon doek en thinner) en de remtrommel mag niet door roest aangevreten zijn.

     Om de trommelrem te reviseren is het voldoende om de naaf alleen aan de linkerkant (trommelzijde) te demonteren. Op de volgende pagina's vind je een beschrijving voor een volledige demontage en revisie van de AB/AW-naaf.

 

 

Vragen, op- of aanmerkingen? Stuur deze per e-mail.

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2000 ...
All rights reserved.

terug

verder

Last update: 06-10-2013