home

 
Navigatie

 


Burgers-fietskaartenserie

Burgers-fietskaart
voorkant Burgers-fietskaart van Utrecht (oudste serie)

 


Rond of iets voor 1920 en vanaf 1925 liet Burgers voor reclamedoeleinden twee verschillende series fietskaarten drukken van de elf provincies die Nederland toen telde. Op de voorkant is een bekend stadsgezicht uit de desbetreffende provincie getekend, met daarbij een of meerdere fietsers in bijpassend klederdracht.

     Deze series werden in 1929 opgevolgd door een vergelijkbare, derde serie met een moderner uiterlijk: elf door de schilder-tekenaar Koekkoek vormgegeven fietskaarten met kartonnen vouwdoosje. Alle series werden meerdere jaren lang uitgegeven. Er zijn gedateerde kaarten en ongedateerde sets. Iedere koper van een nieuwe Burgers-fiets kon een setje op aanvraag gratis toegezonden krijgen, en anders was het te koop.

      Een voorbeeld van de oudste serie Burgers-fietskaarten staat hiernaast. De tweede en derde serie zijn hieronder compleet weergegeven.

De tweede serie bestaat uit gevouwen kartonnen kaarten van 15 x 12 cm en is - in tegenstelling tot de eerste serie - in kleur. Een deel van de kaarten is gedateerd met 1925 of 1926, een deel is ongedateerd. Klik op de verschillende afbeeldingen om deze in groot formaat te bekijken. Met dank aan mw. Trudie van Essen die het merendeel van deze kaarten beschikbaar heeft gesteld.

 

 

De derde serie bestaat uit gevouwen kartonnen kaarten van 23,5 x 15 cm, met op de voorkant het wapen van de desbetreffende provincie. Verder is de inhoud hetzelfde als die van de tweede serie: aan de binnenzijde een kaart van de provincie met wegen voor fietsers en op de achterkant de afbeelding van een Burgers-herenfiets:

 

Burgers fietskaart Noord-Brabant

 

Hieronder de opengevouwen binnenkant:

 

Burgers fietskaart Noord-Brabant

 

Klik op de verschillende afbeeldingen om deze in groot formaat te bekijken. Met dank aan de familie Beerens uit Eersel, die deze complete serie beschikbaar heeft gesteld.

 

Burgers fietskaarten

 

 

Copyright by Herbert Kuner, (c) 2004 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 23-04-2011