Foto's uit Mijdrecht

 

Hieronder een aantal foto's uit de verzameling van de familie Verburg in Mijdrecht. De scans zijn deels afkomstig van glasplaatnegativen. De foto's dateren naar schatting van net na 1900 en zijn, voor zover niet anders aangegeven, zeer waarschijnlijk in Mijdrecht genomen.

 

dorpswinkel

Een potten- en pannenwinkel waar men kennelijk ook in fietsen deed. Hoe anders is deze hoeveelheid fietsen (en zelfs nog een motorfiets) te verklaren? De motorfiets is een Simplex van omstreeks 1905. In het linker raam van de winkel een reclamebord voor Orion rijwielolie. De fiets op de voorgrond heeft nog een kort voorspatbord (eindigt bij de vorkkroon), kenmerkend voor fietsen tot ca. de 1e wereldoorlog.

 

kinderen met hoepels

Mooie opstelling van een groep kinderen, omlijst van twee oudere kinderen op fietsen waar ze zelf niet op zouden kunnen klimmen. Net als op de bovenste foto valt de karige uitmonstering van de herenfietsen op, zoals in die tijd gebruikelijk. De linker fiets heeft niet eens een rem en is vermoedelijk een doortrapper.

 

poort 1813-1913

Curieuze foto van een nep-poort van bordkarton ter viering van 100 jaar onafhankelijkheid (in 1813 eindigde voor Nederland de tijd van de Franse overheersing).

 

Rooms-katholieke school Wilnis

Deze foto is genomen in Wilnis voor de rooms-katholieke school op een feestelijke dag, mogelijk Koninginnedag op 31 augustus. De vlag hangt uit en de mannen hebben sjerpen om. Op de achtergrond één fiets met kettingkast. Een luxe, als we de foto's uit deze serie met elkaar vergelijken.

 

man met hoed

Een onbekende man met een opvallende fiets met fraai binnengesoldeerd frame, reusachtig kettingwiel en een spieloze trapas (de crank valt helemaal over het asuiteinde heen). Opvallend is ook de lamp: een zeldzaam model dat een combinatie van carbidlamp en kaarslamp is. De fiets is vermoedelijk van Duitse afkomst. Met zijn zware verzet lijkt hij niet erg geschikt voor de gewone (plattelands)wegen van toen.

Met dank aan Peter Verburg die deze foto's beschikbaar stelde, en Gerlof Langerijs voor zijn deskundige beoordeling van de achtergronden van deze foto's.

 

 

index fotopagina's