Jan en Iete Siegers

 

Jan en Iete Siegers
(foto: verzameling Sicco Siegers)

 

Op deze mooie foto poseren twee mannen met hun fietsen in de studio van een fotograaf. Het zijn Iete Siegers (links) en zijn drie jaar oudere broer Jan. Iete Siegers (1885 - 1975) is getrouwd op 15 augustus 1918 en draagt op deze foto een trouwring. De beide heren ogen als dertigers. De fietsen zijn voorzien van een gesloten kettingkast maar missen nog de bagagedrager, die in de loop van de jaren '20 gemeengoed werd. Met deze gegevens bij elkaar genomen is de foto te dateren op omstreeks 1920.

     Iete Siegers woonde in Groningen en werkte ten tijde van deze opname als monteur bij Fongers. Begin jaren '30 was hij magazijnbediende en eind jaren '30 was hij als vertegenwoordiger voor Fongers op pad. Het merk is bij beide fietsen op de foto niet herkenbaar, maar met de vernikkelde velgen, de carbidlantaarns en ook de verdere uitrusting zijn het geen goedkope fietsen. De remstangen van de fiets van Jan Siegers zijn identiek aan het door Raleigh gebruikte systeem. Het kroonstuk daarentegen past niet bij Raleigh, net als een aantal andere kenmerken. Het zou ook goed om een Nederlandse fiets kunnen gaan. Op de voorband is de merknaam GOMO te lezen, een merk van de vroeger zeer bekende rijwielgrossier Godijn & Modder uit Alkmaar. Jan Siegers woonde in Alkmaar.

     Bij de fiets van Iete Siegers valt op dat deze een versnellingsnaaf heeft, mogelijk gecombineerd met een terugtraprem. Aan de voorkant is een eenvoudige bandrem gemonteerd, het voorspatbord is nog van het korte model (eindigt bij het kroonstuk). Het voorwiel lijkt 36 spaken te hebben, net als dat van de andere fiets. Al met al lijkt ook dit een fiets van Nederlands fabricaat. Beide fietsen hebben een standaard framehoogte van 61 cm (24 inch). Voor Iete Siegers is dat gezien de stand van zijn zadel de maximale hoogte. Verder zien we nog een accessoire dat in het midden bovenop het stuur van Iete Siegers gemonteerd zit. De functie daarvan is niet duidelijk.

     De twee broers gingen af en toe bij elkaar op bezoek en legden de afstand Alkmaar - Groningen dan met de fiets af. Bij een van deze gelegenheden zal deze foto genomen zijn.

Met dank aan fam. Siegers

 

 

index fotopagina's