home

Navigatie

 

Phoenix "Mutaped" uit 1938 in puntgave, grotendeels originele staat. Met Sturmey-Archer trommelremmen, Unigro-verlichting (Groningen), het eerste model Spanninga-achterlicht (Joure), Enitor-kettingkast (Leeuwarden, later Buitenpost), Vebe-zadel en zelfs nog de originele REO-banden.

 

Phoenix "Mutaped", 1938

Opvallend bij Phoenix: het balhoofdplaatje zit op de buis geschroefd in plaats van gespijkerd. De lakstaat is voor een zo oude fiets ongelofelijk goed doordat de fiets lange tijd ongebruikt en droog stond.

 

Phoenix "Mutaped", 1938

De Unigro-verlichting met bakelieten huis past weliswaar bij de leeftijd van deze fiets, maar is niet origineel: de krassen op de lak geven aan dat de lamphaak vroeger hoger zat, en de van oorsprong katoenen bedrading is ook deels vernieuwd. Phoenix monteerde vroeger meestal Nordlicht-verlichting (Zwitserland).

 

Phoenix "Mutaped", 1938

Het hart van deze fiets: de trapas met Zwitserse "Mutaped"-drieversnellingsbak. Door Phoenix sinds 1937 in licentie op de Nederlandse markt gebracht. Geschakeld wordt door even terug te trappen.

 

Phoenix "Mutaped", 1938

De Phoenix "Mutaped" uit de catalogus van 1940, verkrijgbaar met enkel een freewheel + bandrem, met twee velgremmen + chroomvelgen of zoals hier in de duurste uitvoering: twee trommelremmen + zwart gelakte velgen voor f 112,50.

 

Phoenix "Mutaped", folder 1940

Met dank aan Hans Meijdam voor de foto's.

 

Copyright by Herbert Kuner, 2008 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 14-06-2008