home

Navigatie

 

Phoenix herenfiets model "Chromium Rustless" uit 1954. Een van de duurste Phoenix toerfietsen van toen, met veel zorg vormgegeven en afgewerkt. Kenmerkend voor jaren '50 fietsen van deze Friese fabrikant zijn de vele hoekig gevormde onderdelen, zoals de balhoofdcups, de spatborden en het kroonstuk van de voorvork.

     Het model Chromium Rustless stamt nog uit de jaren dertig, toen de oppervlakteafwerking (moffelen, verchromen) in de onderlinge concurrentiestrijd van de Nederlandse fabrikanten een onderscheidend kenmerk was. De Chromium Rustless was voorzien van duurzaam chroomwerk en gelakt volgens het eigen "Vortus"-lakprocedé van Phoenix.

 

Phoenix "Chromium Rustless", 1954

Fraaie transfers op zadelbuis en achterspatbord: "Phoenix Vortus-lak", modelaanduiding "Chromium Rustless" en rechts een beeldmerk dat een Phoenix voorstelt die uit de as herrijst, geflankeerd door de Nederlandse en de Friese vlag.

 

Phoenix "Chromium Rustless", 1954

Een klein maar mooi vormgevingsdetail: de naam Phoenix bij de punt van het voorspatbord. De fiets is afgemonteerd met degelijke of zelfs luxe onderdelen. Opvallend is met name de Italiaanse Gnutti-trapas met spieloze cranks. De achternaaf is een Beckson-terugtrapremnaaf, koplamp en dynamo zijn van TMI, het achterlicht is een oud model van Spanninga.

 

Phoenix "Chromium Rustless", 1954

De Phoenix "Chromium Rustless" uit de catalogus van 1954.

 

Phoenix "Chromium Rustless", folder 1954

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2004 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 19-08-04