home

Navigatie

 

Magneet "Tour Sport 4"(?)
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
bovenbuis
balhoofdhoek
1938
28"
58,5 cm
107,0 cm
58,0 cm
73,5°

Een Magneet sportfiets uit 1938 in redelijk originele staat. De fiets is voor zijn tijd zeer modern en oogt on-Nederlands - een zeer zeldzaam model van een van de meest vooruitstrevende Nederlandse fietsfabrikanten van de jaren dertig. Het is te zien dat Magneet goed naar de Engelse en vooral Franse fietsen gekeken had: dat geldt voor de geometrie (zeer korte wielbasis, zeer stijl balhoofd), de elegante afwerking van het frame en de onderdelen (kettingscherm, lichte bagagedrager, speciaal balhoofdstel).

Niet origineel zijn bij deze fiets ondermeer de aluminium velgen en het zadel.

 

Magneet "Tour Sport No. 4", 1938

Opvallend is de kleurstelling met groen geaccentueerde balhoofdlugs en een groene middenstreep in het fraaie, verchroomde kroonstuk van de voorvork. De biezen zijn groen en goud.

 

Magneet "Tour Sport No. 4", 1938

Op de zadelbuis pronken een opgeschroefd ANWB-plaatje en een driedelige transfer die de successen van de Magneet-wielrenners uit de jaren dertig weergeeft.

Wat voor iemand zal de eerste eigenaar van deze fiets geweest zijn? Kennelijk een ANWB-lid dat geen alledaagse gebruiksfiets wilde hebben maar een moderne, sportieve fiets voor fietstochten. Daarvan getuigt ook de optionele F&S-drieversnellingsnaaf met terugtraprem.

Vermoedelijk is de fiets lange tijd in handen van (familie van) de eerste eigenaar geweest, omdat hij nog in relatief originele staat verkeert.

Rechts: Philips-achterlicht (verplicht vanaf 1-1-1938) en Frans aandoende bagagedrager.

 

Magneet "Tour Sport No. 4", 1938

Naar aanleiding van de invoering van een verplicht achterlicht op de fiets, hielden de fabrikanten zich al sinds 1936 met het vraagstuk bezig, hoe de verlichtingskabel naar het achterlicht geleid kon worden zonder het risico van beschadigingen.

Magneet voerde de kabel door de schuine onderbuis en vanuit de bracket met een stekkerverbinding naar het achterspatbord. In de linker kraal van het achterspatbord loopt de kabel tot aan het achterlicht, zoals dat b.v. ook bij Gazelle het geval was.

 

Magneet "Tour Sport No. 4", 1938

Vergeleken met de Magneet-folder van (vermoedelijk) 1937 komt de fiets het meest overeen met het model "Tour Sport No. 4". Opvallende verschillen zijn het revolver-kettingscherm, de aluminium-bagagedrager en de smalle punt van het voorspatbord. In de folder van 1939 zien kettingscherm en voorspatbord van de sportfietsen uit zoals bij deze fiets.

De Tour Sport No. 4 kostte in 1937 met terugtraprem f 58,- (inclusief kleur naar keuze), voor de F&S 3-versnellingsnaaf kwamen er nog f 15,- bovenop. Foldertekst bij dit model:


De fiets voor hen die zich met de geringste krachtsinspanning het snelst willen verplaatsen. Alhoewel het model van deze machine vrijwel overeenkomt met de normale fiets, is in de bouw op allerhande manieren rekening gehouden met snelheid en gewichtsbesparing. Het gewicht is bijna 1/3 minder dan van de gewone fiets, de snelheid bij gelijke inspanning +/- 50 % hoger.

 

Magneet "Tour Sport No. 4", folder 1937

 

Magneet folder 1939

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2004 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 05-04-2005