home

Navigatie

 

Gazelle "Sport Luxe"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
bovenbuis (h-o-h)
balhoofdhoek
1961
28"
58,5 cm
116,5 cm
61,0 cm
66

Gazelle "Sport Luxe" uit 1961 - een sportfiets die erg veel op een toerfiets lijkt. De framegeometrie is vrijwel identiek aan die van een toerfiets, vooral de lengte en de balhoofdhoek. Maar ook wat de keuzes van de koper betreft heeft deze fiets veel weg van een toerfiets: eenvoudige zwarte lak, zwarte Gazelle-jasbeschermers en een bagagedrager met degelijke, zware klapstandaard. De kettingkast is niet origineel.

 

Gazelle "Sport Luxe", 1961

Qua decoraties is het wel duidelijk een (dure) sportfiets: Gazelle spatbordmascotte, Gazelle-embleem op de sierkap van de voorvorkkroon, sportlugs, gouden biezen met decoratieve uiteinden (zie het patroon net onder het kroonstuk van de voorvork).

De goudkleurige modelaanduiding op de zadelbuis (rechter foto) is nog in de oude stijl uit de jaren vijftig.

 

Gazelle "Sport Luxe", 1961

Made by Gazelle: Gazelle-trommelrem in het voorwiel en Gazelle-drieversnellingsnaaf met trommelrem in het achterwiel. Het valt nauwelijks op, maar het zwarte handvat is draaibaar en fungeert als versnellingshendel (let op de grijze versnellingskabel die in het stuur verdwijnt). De door Gazelle ontwikkelde en geproduceerde 3-versnellingsnaaf kwam in 1955 op de markt. De meerprijs tegenover een Sturmey-Archer 3-versnellingsnaaf bedroeg 8 gulden - niet al te veel bij een totale prijs van ca. 270 gulden voor deze fiets. Toch komen Gazelle-fietsen met Gazelle-versnellingsnaaf tegenwoordig verhoudingsgewijs weinig voor.

 

Gazelle "Sport Luxe", 1961

Koplamp van TMI uit Tegelen, met een groot verklikkerglaasje waarin een klein gloeilampje tijdens het rijden aangeeft of het achterlicht nog werkt.

Een kenmerk van veel Gazelle-fietsen: het achterlicht dat op het spatbord vastgesoldeerd is. Hier nog het oude model dat door Koets uit Hoogkerk gemaakt is.

 

Gazelle "Sport Luxe", 1961

Gazelle "Sport Luxe" uit de catalogus van 1962. Foldertekst:

De meest luxueuze Gazelle sportfiets. Een sportfiets met 28" wielen voor grotere personen. Hoog gelegeerd stalen voorvork. Aangesoldeerde achtervork. Tweetint banden! Onverslijtbare trapas loopt zeer soepel op groter-dan-normale kogels. Alleen in de meest gedistingeerde tinten: zwart, petrol en antraciet. Desgewenst met witte decoraties op buizen en voorvork.

 

Gazelle "Sport Luxe", folder 1962

 

Copyright by Herbert Kuner, 2003 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 21-02-2004