home

Navigatie

 

Bato "Sport" uit 1964 met 26" wielen, chroomvelgen, Sturmey-Archer AW drieversnellingsnaaf en Weinmann-knijpremmen in grotendeels originele staat. De hardplasticen kettingkast is van latere tijd.

 

Bato "Sport", 1964

De transfer op de zadelbuis vermeldt: "Bato - Fabrikaat Batavus Oudeschoot". De voormalige Bato rijwielfabriek uit Tiel was in 1958 door Batavus overgenomen. Tot eind jaren '60 gebruikte Batavus de naam Bato als fietsmerk, daarna nog maar als modelnaam voor de eigen merknamen Batavus, Fongers en Magneet.

 

Bato "Sport", 1964

Een typische Batavus-vinding is de verchroomde balhoofdbescherming waarvoor men begin jaren '60 octrooi had aangevraagd. Deze metalen strip moest lakbeschadigingen door het schuren van rem- of versnellingskabels voorkomen (de kabel loopt dus op deze foto aan de verkeerde kant van de strip langs).

De kabel loopt verder door aangesoldeerde geleideogen langs de bovenbuis, iets wat bij derailleurfietsen heel gewoon is maar op Nederlandse sportfietsen toen nog weinig voorkwam.

 

Bato "Sport", 1964

Bato "Sport" uit de Batavus-folder van 1964. Van in totaal zes sportmodellen was deze de enigste voor minder dan f 200,-, leverbaar in zwart of tegen meerprijs in drie verschillende kleuren met witte decoraties. Op verzoek ook leverbaar met grijze spatborden.

 

Bato "Sport", 1964 (folderafbeelding)

Foto's: Peter Bos

 

Copyright by Herbert Kuner, 2006 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 07-05-2006