home

Navigatie


druk kantoor

Contact


U kunt graag mailen naar cyclist@rijwiel.net met vragen die met oude fietsen of met oude Nederlandse fietsmerken en bedrijven te maken hebben. Wat u moet doen om uw eigen oude fiets te laten dateren leest u hier.

     Als u zelf informatie hebt waarmee u tot de inhoud van deze website wilt bijdragen (b.v. omdat u vroeger in de rijwielindustrie hebt gewerkt), is dit uiteraard zeer welkom. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar documentatie over de geschiedenis van de Nederlandse rijwielindustrie, dus oude vakbladen, folders, foto's, archiefmateriaal etc. Originelen, fotokopieën, scans - alles is welkom!

     Kijk ook naar de veelgestelde vragen hieronder.

 

Veelgestelde vragen


geschiedenis

Ik zoek informatie over de geschiedenis van de fiets (b.v. voor een spreekbeurt op school)
fietsindustrie Ik zoek informatie over de fietsindustrie van nu
waarde Wat is de waarde van mijn fiets?
onderdelen Waar vind ik oude fietsonderdelen (al dan niet van een bepaald merk)?
restauraties
Ik wil mijn fiets restaureren. Hoe pak ik dat aan?

Geschiedenis van de fiets

Kijk op de website van de vereniging De Oude Fiets. Daar staat een uitvoerig verhaal over het ontstaan van de fiets. Verder is over dit onderwerp in de meeste fietsboeken (ook fietsreparatieboeken) iets geschreven, te vinden in de openbare bibliotheek.

Fietsindustrie van nu

De experts op dit gebied zijn de mensen van Tweewieler, het vakblad voor de rijwielhandel. Hier nog een lijst van een aantal Nederlandse fietsfabrikanten op het gebied van stadsfietsen:
Azor
Batavus
Gazelle
Giant
Pointer
RIH / Cové
Sparta
Union

Waarde van een fiets

Het standaard antwoord hierop is: "Wat de gek ervoor geeft." Dat klinkt flauw maar de waarde van een oude fiets is in feite moeilijk te schatten, zeker op afstand met bijvoorbeeld alleen maar een foto. De technische staat, wel of geen originele lak, originele onderdelen... er spelen veel factoren een rol. Bovenop de (vaak lage) gebruikswaarde van een oude fiets komt de liefhebberswaarde, en ook die is moeilijk voorspelbaar. En wat te denken van bijvoorbeeld een oude tandem - op zich meer waard dan een gewone fiets, maar wie wil zo'n sta-in-de-weg hebben?

     Kijk eens op marktplaats.nl wat daar voor een oude fiets wordt gevraagd. Het geeft een globaal idee, maar er zit ook veel onzin tussen: fantasieprijzen, een totaal verkeerd opgegeven bouwjaar (vaak zonder kwade opzet, maar doorgaans ouder dan in werkelijkheid) etc.

Fietsonderdelen

Wie onderdelen voor zijn oude fiets zoekt, kan eerst proberen bij een "oude fietsenmaker" in de eigen buurt kijken. Verder is er natuurlijk marktplaats en zijn er diverse beurzen voor oude tweewielers en onderdelen, soms in combinatie met gemotoriseerde tweewielers. Vereniging De Oude Fiets organiseert telkens in november een beurs in Vianen die ook voor niet-leden vrij toegankelijk is, zie de agenda aldaar waar u ook soms aankondigingen van andere beurzen vindt. Ten slotte kunt u ook proberen uw vraag per e-mail rechtstreeks aan deze vereniging te richten.

Fietsrestauratie

In de rubriek Techniek op deze website vindt u een aantal restauratieverslagen waarbij de aanpak steeds verschillend is. Bij concrete vragen over het restaureren van uw fiets kan ik u helaas niet verder helpen. Maar kijk eens op dit forum van oude-fiets-liefhebbers.

 

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2002 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 06-02-2017